Renginiai

Menininko dovana

 Meilė ir ištikimybė mokyklai padeda muziejui augti ir turtėti

Nors čia, Želvos vidurinės mokyklos muziejuje, ankšta ir neretai eksponatams pritrūksta vietos, bet kasmet vis dar sutalpiname ir senuosius, ir tuos, kurie ,,ateina“ kartu su čia sugrįžtančiais buvusiais mūsų mokyklos auklėtiniais ar šio krašto žmonėmis.

Gruodžio pradžioje mokykloje lankėsi vienas žymiausių mūsų kraštiečių, gimęs ir augęs Kiaukliškiuose, žmonių vadinamojoje Spruogynėje (mat šiame kaime kadaise gyveno vien Spruogių šeimos) – VGTU profesorius, habilituotas mokslų daktaras, nusipelnęs Lietuvos išradėjas Bronislovas Spruogis. Svečias padovanojo muziejui savo knygų rinkinį, susitiko su mokyklos direktorium Vidu Tavoru ir jo pavaduotoja ugdymui Zofija Ramoškiene, pasakojo apie savo darbus ir žadėjo atvykti su studentų grupe – surengti savo universiteto pristatymą.

Didelės staigmenos sulaukėme ir sausio pradžioje – mokykloje lankėsi buvęs mūsų mokinys – tautodailininkas, odininkas, pripažintas meno kūrėjas iš Vilniaus – Mindaugas Paknys su žmona Svetlana. Pirmą kartą po daugelio metų jis atvyko pavasarį, kai mokytoja Rasa Povylienė pakvietė pažįstamą odininką atvykti į mokykloje rengiamą Menų savaitę. Tuomet susitikimo su mokyklos bendruomene metu Mindaugas pristatė savo  darbus, surengė jų parodą. Visi žavėjosi sukurtais suvenyrais, užrašų knygelių, sąsiuvinių ir knygų viršeliais, kartu su žmona Svetlana sukurtais papuošalais. Kuklus, santūrus menininkas papasakojo ir apie savo kelią į sėkmę.

Mindaugas gimė ir augo Karališkių kaime, 1975 – 1983 m. su broliu Valdu  mokėsi mūsų mokykloje.  Tylus, nedrąsus vaikinukas neišsiskyrė iš savo bendraamžių. Baigęs aštuonias klases pagal to meto ,,tradiciją“ gavo siūlymą mokytis Veprių proftechninėje mokykoje. Mindaugas su kartėliu dabar atsimena, kaip anuomet į Veprius jį ir jo likimo draugus vežė pats Želvos apylinkės tarybos pirmininkas...,, kaip kokius nusikaltėlius“. Nepatiko vaikinukui mokslai apie traktorius. Pasuko į sostinę – mokėsi batus siūti, taisyti. Taip susipažino su odininko profesija, patraukė galimybės kurti, tobulėti. Pradėjęs nuo mažų darbelių, ilgainiui Mindaugas tapo nebe savo amato žmogumi, bet menininku, kuriančiu įstabius darbus.

Šįkart į mokyklą jis atvyko su brangia dovana – savo sukurtu paveikslu ,,Želvos žemėlapis“. Čia viskas iš odos – ir rėmų apvadai, ir fonas, ir žemėlapis su Želvos herbu kampe. Patalpinome tokį įdomų darbą šalia senosios Želvos žemėlapio – miestelio plano, kuriame gali matyti tarpukario Želvą su penkiomis gatvėmis, statiniais. O naujame – odiniame – jau 16 – os gatvių pavadinimai, svarbiausios miestelio erdvės: mokyklos, bažnyčios, savivaldybės, kapinių. Simboliais ir ženklais pažymėtos atmintinos vietos, istoriniai objektai. ,,Norėjau sukurti tokį senovinį Želvos, tarsi karalystės, vaizdą“, - šį savo sumanymą taip pakomentavo pats autorius.

Mažesniems muziejaus lankytojams įdomu ir linksma – jie vedžioja pirštukais, ieško savo gatvių ir stebisi menininko išmone, džiaugiasi. Retsykiais čia užsuka ir vienas kitas Želvos žmogus – iš smalsumo: ką gi dovanojo savo kraštui a. a. buvusio statybininko Paknio Juliaus sūnus?

O Mindaugo geneologiniame medyje atrasime įdomių žmonių. Jo senelis Juozas Paknys, gimęs ir augęs Rasališkių kaime, kadaise buvo žinomas šio krašto muzikantas, šokėjas, dainininkas. Teta Vanda Kinderytė – Budrienė – rašytoja, poetė, keliolikos knygų autorė. Tarp Mindaugo giminės žmonių – ir mūsų rajono meras Vydas Paknys, pusbrolis...

Želvos mokyklos mokiniai Mindaugą prisimena iš pernai vykusios Menų savaitės, o naujai ,,susipažįsta“ skaitydami jo įrašą muziejaus Svečių knygoje: ,,2014 - ųjų  Naujųjų metų proga nuoširdžiausiai dovanoju savo brangiam kraštui, Želvos vid. mokyklos muziejui, paveikslą ,,Želvos žemėlapis“.

Tai nuoširdūs žodžiai apie meilę, išreikšti brangia dovana.

  Zita Kriaučiūnienė,

Želvos vidurinės mokyklos muziejaus vadovė

Grįžti į ankstenį