Renginiai

Netradicinio ugdymo diena

Netradicinio ugdymo diena Želvos vidurinėje mokykloje

Nuo šių metų kovo mėnesio po Lietuvos mokyklas pradėjo keliauti mobilioji demonstracinė laboratorija. Projektas „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas“  buvo pristatytas vasario 7–9 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ Vilniuje vykusioje parodoje „Studijos 2013“. Projekto metu planuojama aplankyti 220 Lietuvos mokyklų. Želvos vidurinė mokykla papuolė tarp tų laimingųjų ir kovo 15 dieną sulaukė mokslininkų vizito. Tai buvo antroji mokykla, kurią aplankė mokslininkų komanda su mobilia demonstracine įranga.

Vizito metu mokykloje buvo skelbiama netradicinio ugdymo diena. Tuo pačiu metu mokykloje vyko kelios paskaitos. 5 – 12 klasių mokiniai buvo suskirstyti į grupes pagal amžių ir rotacijos būdu dalyvavo trijose paskaitose.

Lektorė Rūta Staniskauskienė pasakojo apie bakterijų mitybą ir jų atsparumą antibiotikams. Mokiniai dovanų gavo mėgintuvėlius, kuriuose patys gali užsiauginti bakterijų. Pasisėmė žinių apie bakterijas, jų atsparumą ir kaip svarbu vartoti antibiotikus tik tuomet, kada tikrai reikia. Mobiliame planetariume mokiniai klausėsi paskaitos apie gyvybę Visatoje, kur modernios astronomijos įrangos pagalba galėjo „pasižvalgyti“ po Visatą ir iš arčiau pažinti planetas, bei sužinoti apie gyvybės būtį kitose planetose. Paskaitą vedė Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorijos paskaitininkas Saulius Lovčikas. Įtaigus jo pasakojimas paskaitą padarė dar įdomesnę. Jaukus gulėjimas tamsoje ant čiužinių, stebint pro šalį skriejančius dangaus kūnus mokiniams paliko stiprų įspūdį. Ši paskaita paliko didžiausią įspūdį visiems joje dalyvavusiems mokiniams ir mokytojams.Vizito metu, mokiniams buvo demonstruojama judesių registravimo sistema. Šios sistemos pagalba buvo sukurti tokie filmai, kaip „Įsikūnjimas“, „Fantazijos viršūnė: sudvasintieji“ bei daugelis kitų animacinių filmų. Mokiniams buvo pristatyta greitaveikė kamera, kurios pagalba galėjome sulėtintai stebėti vandens pripildyto baliono sprogimą, žiebtuvėlio įžiebimą, kaitinamo baliono sprogimą, išbandėme kitas greitaveikės kameros galimybes. Mokslininkai, matydami mokyklos pagrandukų susidomėjimą jų veikla, geranoriškai sutiko pademonstruoti naujausios įrangos galimybes ir mokyklos mažiesiems - 1 - 4 klasių mokiniams.

Po visų užsiėmimų mokslininkų komanda atsakinėjo į mokinių klausimus, konsultavo, skatino dalyvauti mokslinių idėjų konkurse, pasakojo apie projektą, kitas jo veiklas ir etapus.

Ši netradicinio ugdymo diena buvo išties įspūdinga – paklaidžiojome po Visatos platybes, susipažinome su mokslo naujovėmis, atlikome įspūdingus eksperimentus bei įdomias užduotis, pabendravome su mokslininkais, galėjome prisiliesti prie jų darbo, pasisemti naujos patirties ir idėjų. Tyrėjo dienos mokykloje tikslas – parodyti, kad mokslinius tyrimus galima daryti jau nuo mažens, o pasiryžusiems tapti jaunaisiais tyrėjais padėti rasti idėjų jų moksliniams darbams ir jas įgyvendinti. 

Grįžti į ankstenį